Zápis z jednání Osadního výboru ze dne 16. ledna 2013

16.01.2013 18:10

 

Osadní výbor Žireč                                                                                                                                                                             městská část Dvůr Králové n. L.

544 04 Dvůr Králové n.L.

 

Zápis

z jednání osadního výboru Žireč (dále jen „OVŽ“), konaného dne 16.01.2013 v žirečské Sokolovně

Přítomni: p. Balcar Jan, p. Blažek Zdeněk, p. Bc. Hauke Jindřich, p. Ing. Harwot Štěpán, p. Hladík Zdeněk, p. Matasová Iva, p. Poláková Lenka, p. Rezek Vlastimil, p. Saifrtová Božena, p. Ing. Valenta  Vladimír 

Omluveni: p. Weiglová Iveta

 

Dne 02.01.2013 proběhlo jednání na odboru rozvoje investic a majetku města za přítomnosti vedoucí odboru Ing. R. Horáčkové Fiľakovské, vedoucího oddělení RISN Ing. J. Fíly a předsedkyně OVŽ B. Saifrtové. Na jednání byla projednána problematika jednotlivých bodů zápisu z jednání OVŽ ze dne 03.12.2012. Z jednání dne 02.01.2013 nebyl proveden písemný záznam. Závěry z jednání se tedy pokusím uvést k jednotlivým bodům tohoto zápisu. 

Zároveň je na základě upozornění vedoucí odboru RIM zápis koncipován v řazení jednotlivých žirečských požadavků a záměrů dle jejich důležitosti, respektive naléhavosti a členěny dle jejich rozsahu.

 

A)   Investiční záměry

 

1. Vyjádření odboru RIM k problému alternativního způsobu likvidace komunálních odpadních vod v Žirči zůstává v platnosti. Řešení problému jednotlivými domovními čističkami odpadních vod není reálné. Dle sdělení vedoucí odboru RIM byl tento návrh na odboru posouzen a se závěrem, že by se vložené finanční prostředky blížily nákladům na vybudování kanalizačních stok pro centrální ČOV, byl tento způsob řešení likvidace odpadních vod v Žirči zamítnut. Technicko-ekonomické zhodnocení provedeno nebylo.

Na jednání dne 02.01.2013 bylo tedy dále dohodnuto, že odbor RIM bude pokračovat v přípravě projektové dokumentace pro zahájení územního řízení stavby pro umístění kanalizačních stok včetně centrální ČOV. Odbor RIM řeší vypořádání pozemků pro příjezdovou komunikaci k plánované ČOV.

Akce „Kanalizace Žireč“ ale mezi priority města zařazena není. Její realizace je výhradně podmíněna získáním dotace, avšak akce „Kanalizace Žireč“ nevyhovuje podmínkám žádného současného dotačního titulu a vyhlášení dalších dotačních titulů pro akci takového charakteru je velmi nepravděpodobné.

Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Královéhradeckého kraje ale stavbu kanalizačních stok a centrální ČOV  v městské části Žireč zařazuje k zahájení v roce 2015 a vedení města (viz prosincové vydání  Žirečského občasníku) tento termín potvrdilo.

Reakce členů OVŽ na výše uvedené závěry z jednání dne 02.01.2013 na odboru RIM je následující:

a)    OVŽ považuje řešení kanalizace v Žirči za jednoznačnou prioritu. Pro městskou část je tato stavba klíčová. Vyřešení likvidace odpadních vod v Žirči je naprosto akutní. Současný stav je dlouhodobě neudržitelný, nevybudování kanalizace znamená zásadní omezení rozvoje městské části.

b)    OVŽ trvá na dokončení přípravy projektové dokumentace pro zahájení územního řízení stavby pro umístění kanalizačních stok včetně centrální ČOV. Považuje to  za bezpodmínečně nutné, neboť je žádoucí již dosud vynaložené úsilí na přípravu stavby a finanční náklady zbytečně nenavyšovat a zúročit je vydáním územního rozhodnutí stavby, které je mimo jiné povinnou součástí každé žádosti o přidělení dotačního titulu.

c)    OVŽ dále trvá na zpracování technicko-ekonomické analýzy alternativního řešení likvidace odpadních vod v Žirči nezávislou odbornou firmou. Vzhledem ke značné technické, ale především finanční náročnosti záměru, považujeme důkladné prověření všech dostupných alternativ za žádoucí a pro zvolení optimálního řešení za opodstatněné.

     K bodu c) bylo hlasováno: pro 7, proti 3, zdržel se 0

 

2. V pořadí druhou naléhavou potřebou městské části Žireč je vybudování chodníků v celé obci, (především podél komunikací III. třídy Dvůr Králové – Jaroměř; Žireč – Hřibojedy; Žireč – Zboží). Na zvyšující se intenzitu dopravy hlavně na komunikaci III/29915, jsme už opakovaně upozorňovali v předchozích zápisech z jednání OVŽ. Vybudování chodníků je základní potřebou pro zajištění bezpečnosti chodců v městské části. Přípravu realizaci stavby je nutné koordinovat se záměrem vybudování kanalizační sítě v obci.

 

3. Na výše uvedený bod č. 2 navazuje potřeba vybudování cyklostezky především podél silnice III. třídy v úseku mezi Dvorem Králové n. L. a městskou částí Žireč. K jejímu opodstatnění jsme se opakovaně vyjadřovali již v předchozích zápisech z jednání OVŽ. Prostřednictvím „zástupce veřejnosti“ byl k řízení o vydání územního plánu Dvůr Králové n.L. na veřejném projednání dne 27.12.2012  námitkou vyjádřen nesouhlas k vedení cyklotras v profilu stávajících komunikací III. třídy, ze které vyplývá požadavek o úpravu územně plánovací dokumentace tak, aby byly navržené cyklotrasy vedeny podél komunikací, tedy mimo jejich profil.

Dle zákonem stanovených postupů je konečné vypořádání výše uvedené námitky v kompetenci zastupitelstva města.

 

B)   Opravy a drobné investice

 

a) Požadované:

 

1. Požadavek OVŽ na zpracování PD pro umístění stavby přístřešku pro zastávku MHD  Skřivanov trvá. OVŽ by uvítal, kdyby realizace této drobné stavby mohla být zahájena v letošním roce. Vzhledem k zásadnímu zjednodušení administrativních úkonů pro legalizaci stavby, které umožňuje platná (od 01.01.2013) novela stavebního zákona (zákon 183/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů, § 79 odstavec (2) písmeno r)) se tento termín jeví jako reálný.

Na jednání dne 02.01.2013 na odboru RIM bylo dohodnuto, že proběhne místní šetření, při kterém dojde k upřesnění umístění přístřešku, respektive kvalifikovanému přehodnocení a odbornému posouzení širší situace, mimo jiné i ve vztahu k umístění protilehlé (výstupní) autobusové zastávky tak, aby byly dodrženy platné předpisy pro  bezproblémový provoz silniční dopravy (např. dostatečné odstupové vzdálenosti obou protilehlých zastávek).  K místnímu šetření, které zorganizuje odbor RIM bude přizván zástupce OVŽ. OVŽ požaduje termín jednání upřesnit.

 

2. Na jednání dne 02.01.2013 bylo s vedoucí RIM dále dohodnuto, že OVŽ předloží požadavky na případné další opravy a drobné stavby vhodné k realizaci z finančních prostředků přidělovaných městské části každoročně z městského rozpočtu. Tyto záměry, které vyžadují zajištění přípravy stavby odborem RIM, je třeba připravovat s dostatečným předstihem před termínem jejich realizace. Seznam v pořadí jejich důležitosti předkládáme:

  1. oprava vozovky na náměstíčku a oprava vozovky v „uličce“ spojující náměstí a náměstíčko
  2. další pokračování zpevnění povrchu vozovky „Ke hrázi“ (od č.p. 154 až k napojení na místní komunikaci Žireč - Žirecká Podstráň)
  3. případně za pomoci sdružení či navýšení prostředků na drobné žirečské stavby  připravovat po etapách realizaci nových chodníků v Žirči

Poznámka k bodu III.: samozřejmě, že z drobných financí je to považováno pouze za krajní variantu, přednostní je zařazení požadavku do rozpočtu  města (jako klasický městský investiční záměr)  

 

b) V realizaci:

 

Střecha ZŠ Žireč – úklid půdy po provedené opravě první poloviny střechy byl dokončen ve 4. týdnu 2013, půda byla vyklizena dodavatelem opravy nejen v nezbytném rozsahu zařízení staveniště při provádění stavebních prací, ale dle požadavku školy byl vyklizen i půdní prostor od nepotřebného. Za organizaci úklidu patří poděkování panu T. Machkovi (odbor RIM), za jeho provedení dodavatelské firmě Pokrývačství Kramár.  

Dokončení opravy střechy ZŠ v Žirči (druhá polovina) je plánováno v letošním roce. S ohledem na její havarijní stav požadujeme přípravu stavby maximálně urychlit. Upozorňujeme tímto na kritický stav římsy nad vstupem do budovy školy a vzhledem k  hrozícímu zřícení doporučujeme odborně posoudit a zvážit případná okamžitá bezpečnostní opatření k zamezení ohrožení osob (především školáků).

 

Veřejné osvětlení (VO) „Ke Hrázi“ – stavba je realizována, osvětlení bylo uvedeno do provozu dne 04.12.2012. V rámci prováděných zemních prací je „nahrubo“ provedena výsprava výmolů a povrchu cesty. Zhotovitelem finální úpravy  povrchu komunikace (Technické služby) bylo potvrzeno, že povrch (v rozsahu stavby VO, to je k č.p. 154) bude dokončen v jarních měsících letošního roku (až to umožní klimatické podmínky).

 

Rozšíření chodníku (vykoupení pozemku v soukromém vlastnictví) v úseku od „nové“ autobusové zastávky naproti hospodě do prostoru proti uličce vedoucí z náměstí od školy k zastávce je dle sdělení odboru RIM na jednání dne 02.01.2013 řešeno a pokud se podaří dosáhnout dohody s majitelem pozemku bude požadavek realizován.

 

Požadavek na přípravu stavby pro úpravu a zpevnění zbývajících nezpevněných ploch pro umístění kontejnerů na tříděný komunální odpad byl dle požadavku odboru životního prostředí (OŽP) konkretizován (byla upřesněna jednotlivá stanoviště kontejnerů) a dle sdělení OŽP je možné plochy pro kontejnery zpevnit z prostředků, kterými OŽP disponuje za účelem podpory třídění odpadů. Podmínkou takovéto investice je však to, aby byl pozemek určený pro stanoviště kontejnerů ve vlastnictví města. V případě stanoviště u bytovek jde o pozemek ve vlastnictví státu (PF ČR). Odbor RIM požádal o převod tohoto pozemku do vlastnictví města. PF ČR dne 18.12.2012 ve svém vyjádření k tomuto sdělil:

„Pozemek p.č. 228 v k.ú. Žireč Městys funkčně souvisí se stavbami bytových domů na st.p.č. 127, 128 a 129. Převod takového pozemku je možné realizovat pouze vlastníkům staveb, se kterými pozemek funkčně souvisí a je vlastníky těchto staveb užíván. O převod (prodej) pozemku p.č. 228 tedy mohou požádat vlastníci staveb na st.p.č. 127, 128 a 129 s tím, že musí doložit oprávněnost svého nároku (užívání pozemku) nájemní smlouvou.“

OVŽ v této souvislosti doporučuje vlastníkům bytových domů na st.p.č. 127, 128 a 129, aby o této možnosti jednali a pokud se podaří dosáhnout názorové shody vedoucí k nápravě majetkoprávních vztahů k předmětnému pozemku, následně projednali s PF ČR možnost převodu (odkupu) pozemku do jejich vlastnictví.

OVŽ v této souvislosti požadavek na zpevnění pozemku pod kontejnery u bytovek odkládá.

Dvě další stanoviště (u fary a vedle komunikace do Žirecké Podstráně) jsou v majetku města, jejich zpevnění bude dle sdělení OŽP realizováno v letošním roce.

 

C)   Různé

 

Požadavek občanů městské části Žireč o přehodnocení intenzity spojů hromadné přepravy cestujících z, ale především do Žirče předložil odbor dopravy k projednání radou města dne 18.12.2012. RM rozhodla, že bude od 01.02.2013 obnovena linka D.K. n. L. (10,37 hodin) – Žireč (10,45 hodin) a zpět (Ž 10,48 – DK 10,53) s tím, že bude dva měsíce (tedy do 31.03.2013) monitorována intenzita vytížení linky a po skončení tohoto „zkušebního provozu“, bude na základě vyhodnocení výsledků radou města rozhodnuto, zda bude spoj provozován i nadále. Vyhodnocení monitoringu bude OVŽ předloženo.

 

Úprava prostranství v okolí kaplice Svaté trojice a  přemístění sochy Ježíše Krista do kostela svaté Anny v Žirči.

Vedení Domova svatého Josefa vydalo písemný souhlas k umístění sochy, respektive souboru soch (Ježíše Krista i Boha Otce) do kostela svaté Anny v Žirči. Souhlas byl předám Krajskému úřadu KHK, MěÚ Dvůr Králové n.L. i OVŽ.

Zajištěním administrativy potřebných povolení byl pověřen odbor RIM, záležitost řeší Ing. Fíla. Vzhledem k tomu, že kulturní památka byla rozdělena na jednotlivé části (není řešena jako celek) bylo vydání souhlasu k přemístění souboru soch dle přidělených kompetencí delegováno z Krajského úřadu KHK na MěÚ Dvůr Králové n.L., odbor ŠKS, ochrana památek, Ing. Táňa Nováková.

Prosíme o předání aktuálních informací k současnému stavu.

OVŽ dále požaduje prověření aktuálních možností k získání finanční podpory na úpravu parčíku v okolí kaplice Svaté trojice z dostupných dotačních zdrojů vypsaných pro letošní rok. 

 

Upozorňujeme na nedostatky v údržbě chodníků ve vlastnictví města. Z udržovaných chodníků není včas odklízen sníh, jsou namrzlé. V průběhu zimy se sice situace poněkud zlepšila, přesto prosíme o dodržování pravidelné kontroly a údržby chodníků ve schůdném stavu.

Zároveň podporujeme snahu občanů městské části o napravení majetkoprávních vztahů k chodníkům, které v současné době v majetku  města nejsou. Jelikož jsou součástí veřejných prostorů a slouží k užívání širokou veřejností, měly by být veřejným subjektem spravovány a udržovány a měly by tedy být v jeho vlastnictví.  

 

P. Ing. Valenta seznámil OVŽ s postupem kronikářských prací. Ve spolupráci s p. Rezkem  zahájili mravenčí práci a dohledávají veškeré historické záznamy, shromažďují informace, dokumenty, zajímavé doklady (písemné i obrazové), mapují současný stav obce a veškeré podklady soustřeďují a zpracovávají do podoby, která bude prostřednictvím  kroniky zaznamenávat nejen historii, ale i současnost městské části Žireč.

Zajímavé informace o historii Žirče kronikářům  poskytuje také paní Nováková, zaměstnankyně Domova svatého Josefa, které nabídla v této záležitosti možnost účasti na jednání OVŽ.  OVŽ tuto nabídku přijme a zařadí tento bod na další schůzku.

Ing. Valenta dopisem vyzve vytipované subjekty k součinnosti. Iniciativa každého, kdo v této činnosti může být jakkoli nápomocen, je vřele vítána.

 

 OVŽ dále projednal požadavek žirečských občanů na uskutečnění společného (veřejného) jednání OVŽ s obyvateli městské části. OVŽ s požadavkem souhlasí a organizaci, program, termín, místo konání apod.  tohoto veřejného jednání  dohodne na příští schůzce OVŽ.

K tomuto bodu bylo hlasováno: pro 9, proti 0, zdržel se 1

 

OVŽ projednal požadavek přednesený na zastupitelstvu města dne 12.12.2012 o umožnění účasti jednotlivých zastupitelů na jednáních OVŽ. OVŽ není proti osobní účasti zastupitelů na svých jednáních. I z tohoto důvodu je prostřednictvím sekretariátu starostky města zastupitelům města předávána informace o termínech jednání OVŽ. Případnou účast jednotlivých zastupitelů na těchto jednáních požadujeme oznámit předem.

 

Na jednání OVŽ byl přednesen požadavek na nutnost revitalizace požární nádrže v Žirči. Způsob, možnosti a náročnost opravy žirečské požární nádrže projedná p. Poláková a p. Hladík s hasičským sborem Žireč (případně s dalšími kompetentními orgány) do příštího jednání OVŽ.

Případnou spolupráci na zajištění potřebných prací přislíbila i místní organizace Sokola.

 

OVŽ byla odborem dopravy MěÚ DK n.L. doručena informace o oznámení veřejnou vyhláškou – stanovení návrhu místní úpravy provozu na pozemní komunikaci č. III/29925 v obci Žireč v místě mostního objektu ev. č. 29925-1 (most u mlýna) a u křižovatky se silnicí II/299 (Choustníkovo Hradiště -Zboží) a silnicí III/29915 (u žirečské hospody) a to umístěním trvalého dopravního značení v rámci zatížitelnosti mostního objektu, pro umožnění průjezdu autobusů.

Jedná se o most u mlýna, kde je s výjimkou linkových BUS řešeno omezení provozu vozidel s vyšší hmotností než 8t (jediné vozidlo do 12t) a povolena rychlost do 30 km/h.

 

Zastupitelstvo města na jednání dne 12.12.2012 schválilo přijetí dvou nových členů OVŽ (Ing. Vladimír Valenta, Ing. Štěpán Harwot).

 

Další jednání OVŽ je předběžně plánováno v druhé polovině měsíce února.

 

Za Osadní výbor Žireč

 

B. Saifrtová

leden 2013

 

Rozdělovník:

Město Dvůr Králové n. L., náměstí T. G. Masaryka 38, 544 17 Dvůr Králové n. L.

-  p. Mgr. Vaňková Edita - starostka města

-  p. Ing. Kudrnáč Ondřej - tajemník úřadu