Zápis č. 2/2013 z jednání osadního výboru Žireč (dále jen „OVŽ“), konaného dne 13.03.2013 v žirečské Sokolovně.

30.03.2013 10:21

 

Zápis č. 2/2013

z jednání osadního výboru Žireč (dále jen „OVŽ“), konaného dne 13.03.2013 v žirečské Sokolovně.

Přítomni: p. Balcar Jan, p. Blažek Zdeněk, p. Bc. Hauke Jindřich, p. Hladík Zdeněk, p. Poláková Lenka, p. Rezek Vlastimil, p. Saifrtová Božena, p. Ing. Valenta Vladimír, p. Weiglová Iveta

Omluveni: p. Matasová Iva, p. Ing. Harwot Štěpán,

 

V úvodu jednání přednesl p. Ing. Valenta poděkování panu Rezkovi za jeho dlouholetou činnost redaktora žirečských novin. Hlavně jeho zásluhou je Žirečský občasník pravidelně vydáván a je zdrojem zajímavých informací především pro obyvatele Žirče, ale nejen pro ně. Panu Vlastimilovi Rezkovi poděkování právem patří a to nejen za vydávání tohoto periodika, ale i za jeho profesionální úroveň a pestrý obsah.

 

A)   Investiční záměry

 

1. Vyjádření odboru RIM k problému alternativního  způsobu likvidace komunálních odpadních vod v Žirči ze dne 28.02.2013 – cituji: „vzhledem k tomu, že potřebné finanční prostředky na zpracování technicko-ekonomické analýzy alternativního řešení nejsou zahrnuty ve schváleném rozpočtu města na rok 2013, bude na jednání rady města dne 12.04.2013 předložen návrh na vyčlenění prostředků na tuto akci.“

Vzhledem k zásadní důležitosti záměru má OVŽ zájem zúčastnit se prostřednictvím delegovaného zástupce RM, která bude záležitost projednávat (dle výše uvedeného sdělení ORIM tedy dne 12.04.2013) a v souladu s ustanovením Vnitřního předpisu města Dvůr Králové n.L. č. 1/2005 článek 2 odstavec 2 písmeno b) přednést k věci podrobnější komentář.  

OVŽ se dále usnesl požádat vedení města (případně i další kompetentní osoby, které vedení města přizve) o konzultační jednání ke stavu a dalšímu postupu v řešení likvidace komunálních odpadních vod v Žirči. V návaznosti na jednání RM navrhujeme termín jednání dne 22.04 nebo 24.04. v 16.00 hodin v klubu žirečské sokolovny (dle možností všech zúčastněných lze termín ještě upřesnit, OVŽ upřednostňuje jednání uskutečnit v lichých týdnech).   

Hlasování: pro 9, proti 0, zdržel se 0

 

2. V pořadí druhou naléhavou potřebou městské části Žireč je vybudování chodníků v celé obci, (především podél komunikací III. třídy Dvůr Králové – Jaroměř; Žireč – Hřibojedy; Žireč – Zboží). Z vyjádření odboru RIM ze dne 28.02.2013 k tomuto požadavku vyplývá, že: „realizace chodníků musí být nutně koordinována s realizací čištění odpadních vod v Žirči a bude tedy řešena v návaznosti na předchozí bod“

OVŽ se usnesl, že tato záležitost bude řešena v širších souvislostech, tedy návazně na  uvedený bod A) 1.

Hlasování: pro 9, proti 0, zdržel se 0

 

3. K vybudování cyklostezky především podél silnice III. třídy v úseku mezi Dvorem Králové n. L. a městskou částí Žireč odbor RIM sdělil, že je o existenci námitky informován a tvůrci územního plánu byly předány doplňující podklady.

Námitka k umístění cyklotrasy bude v souladu se zákonem vypořádána v rámci řízení o vydání ÚP.

Dle sdělení vedoucího odboru výstavby bude nutné návrh územního plánu opakovaně veřejné projednat.

B)   Opravy a drobné investice

 

a) Požadované:

 

1. Dle sdělení odboru RIM se úsporná opatření plynoucí ze složité finanční situace města dotkla i realizace opravy druhé poloviny střechy ZŠ V Žirči.  Oprava byla z rozpočtu města pro realizaci  v letošním roce vyřazena !!!

Usnesení OVŽ: S ohledem na havarijní stav střechy naléhavě požadujeme toto stanovisko přehodnotit a opravu střechy ZŠ v letošním roce dokončit.

Účinnost  úsporných opatření není v tomto případě v souladu s pravidly dobrého hospodáře, povětrností vlivy stav objektu neustále zhoršují, do budovy zatéká a náklady na opravu každým odložením výrazně stoupají.

Zároveň opakovaně upozorňujeme na kritický stav římsy nad vstupem do budovy školy. Vzhledem k  hrozícímu opadávání nebo dokonce zřícení doporučujeme její stav odborně posoudit a zvážit případná okamžitá bezpečnostní opatření k zamezení ohrožení procházejících osob (především školáků). Stejný problém vykazuje i střešní krytina, staré tašky se uvolňují, padají k zemi a ohrožují chodce.

Hlasování: pro 9, proti 0, zdržel se 0

 

2. Požadavky OVŽ na případné další opravy a drobné stavby vhodné k přípravě realizace z finančních prostředků přidělovaných městské části každoročně z městského rozpočtu:

  1. oprava vozovky na náměstíčku a oprava vozovky v „uličce“ spojující náměstí a náměstíčko
  2. další pokračování zpevnění povrchu vozovky „Ke hrázi“ (od č.p. 154 až k napojení na místní komunikaci Žireč - Žirecká Podstráň)
  3. případně za pomoci sdružení či navýšení prostředků na drobné žirečské stavby  připravovat po etapách realizaci nových chodníků v Žirči

Poznámka k bodu III.: samozřejmě, že z drobných financí je to považováno pouze za krajní variantu, přednostní je zařazení požadavku do rozpočtu  města (jako klasický městský investiční záměr)

K výše uvedenému bodu odbor RIM ve svém stanovisku ze dne 28.02.2013 sdělil, že „vzhledem ke složité finanční situaci města došlo k řadě úsporných opatření, která se dotkla i vlastního rozpočtu. Ve spolupráci s technickými službami budou vytipovány nejdůležitější opravy komunikací, jejichž celkové náklady dosáhnou maximálně do výše příspěvku města OVŽ. Požadavek na větší opravy či vybudování chodníků bude zařazen do návrhu rozpočtu pro rok 2014“.

Usnesení OVŽ: Veškeré návrhy na zařazování jakýchkoli oprav žirečských komunikací do plánu realizace požadujeme včas (ještě před zahájením přípravy realizace stavby) konzultovat s OVŽ.

Hlasování: pro 9, proti 0, zdržel se 0

 

b) V přípravě k realizaci:

 

1. Příprava realizace přístřešku pro zastávku MHD  Skřivanov - dle novely stavebního zákona není vyžadováno rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas (zákon 183/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů, § 79 odstavec (2) písmeno r))

Vzhledem k nutnosti vyřešení majetkoprávních vztahů k pozemkům ve vlastnictví KHK (právo hospodaření SÚS) je dle sdělení odboru RIM stavba připravována k realizaci v roce 2014 s umístěním v místě stávající zastávky. O posouzení širších vztahů obou zastávek byl v rámci technické pomoci požádán autorizovaný dopravní inženýr Ing. Milan Marx. Místní šetření bude provedeno do konec 12. týdne, termín bude OVŽ sdělen předem.

OVŽ se zúčastní místního šetření.

Dále se OVŽ usnesl tímto požádat o urychlení vypořádání majetkoprávních vztahů tak, aby realizace byla  zahájena v letošním roce.

Hlasování: pro 9, proti 0, zdržel se 0

 

2. Rozšíření chodníku (vykoupení pozemku v soukromém vlastnictví) v úseku od autobusové zastávky naproti hospodě do prostoru proti uličce vedoucí z náměstí od školy k zastávce - dle sdělení odboru RIM ze dne 28.02.2013 došlo k  dohodě s majitelem pozemku (jednání proběhlo 25.02.2013) a požadavek bude řešen současně s narovnáním majetkoprávních vztahů k chodníkům směrem k mateřské škole. Záležitost bude připravena tak, aby mohla být projednána na červnovém jednání zastupitelstva.

 

3. K přemístění souboru soch Ježíše Krista a Boha Otce do kostela svaté Anny v Žirči odbor RIM sdělil, že „podle posledních informací odboru školství, kultury a sociálních věcí bude postačovat, když se přemístění soch krajskému úřadu jen dodatečně oznámí. Tomu bude ještě předcházet posouzení vhodnosti nového místa uložení soch a schválení vlastního přemístění radou města“.

Šetření na místě připravuje odbor RIM za účasti odborného posuzovatele v průběhu měsíce dubna. Následně bude záležitost ošetřena vyřízením administrativních potřebností a poté bude předložena ke schválení RM.

Prověření aktuálních možností k získání finanční podpory na úpravu parčíku v okolí kaplice Svaté trojice z dostupných dotačních zdrojů vypsaných pro letošní rok bude odborem RIM provedeno do 31.03.2013.

 

C)   Různé

 

OVŽ se usnesl vedení města tímto požádat o uskutečnění konzultační schůzky k upřesnění, případně aktualizaci či doplnění Vnitřního předpisu města Dvůr Králové nad Labem č. 1/2006 za přítomnosti zástupců všech osadních výborů městských částí.

Hlasování: pro 9, proti 0, zdržel se 0

 

Pan MVDr. J. Rapáč požádal OVŽ, aby v rámci občanské solidarity projednal možnost a formu podpory (např. zorganizováním sbírky) pro pana Klemeru. Objekt č.p. 51 v Žirči, který pan Klemera vlastní, dne 02.03.2013 vyhořel. Pan Klemera zamýšlí objekt opravit a následně ho využívat k trvalému bydlení.

OVŽ se usnesl, že záměr podpoří a tímto tedy žádá město, aby ve své kompetenci a dle svých možností zajistilo organizaci takové pomoci.

Hlasování: pro 9, proti 0, zdržel se 0

 

V této souvislosti paní starostka Mgr. Vaňková ocenila odvahu tří žirečských mladíků p. Aleše Zimáka, p. Petra Chmelu a p. Davida Kašpara, kteří p. Klemeru zachránli z hořícího domu a zavolali pomoc záchranářů a hasičů. Paní starostka jim osobně vyjádřila poděkování a předala jim věcný dar.

OVŽ se připojuje a vyslovením hlubokého díku cení příkladnou pohotovost, duchapřítomnost, ale především velkou odvahu všech tří mladíků. V příštím vydání žirečských novin bude události věnován článek.

 

V souvislosti s likvidací požáru č. p. 51 se objevily nejasnosti v zásobení městské části požární vodou (např. použití hydrantů, kapacita, provoz či údržba žirečské požární nádrže).

OVŽ se usnesl tímto požádat o vyjasnění požárního zabezpečení městské části předložením kvalifikované zprávy.

Hlasování: pro 9, proti 0, zdržel se 0

 

Společné (veřejné) jednání osadního výboru s obyvateli městské části se OVŽ dohodl připravovat k uskutečnění v polovině měsíce června (předběžný termín).

Za tímto účelem byl ustanoven přípravný výbor ve složení p. Hladík (předseda), Bc. Hauke, p. Rezek, p. Saifrtová.

Hlasování: pro 9, proti 0, zdržel se 0

 

 

P. Ing. Valenta seznámil OVŽ s postupem kronikářských prací. Od 01.01.2013 jsou zaznamenávány všechny důležité události v městské části, které se podařilo zachytit.

OVŽ tímto apeluje především na žirečské občany, aby veškeré důležité informace předávali panu Ing. Valentovi nebo panu Rezkovi, případně i ostatním členům OVŽ, aby mohly být v kronice včas zaznamenány. Ke kvalitě výsledného díla přispěje především co nejpodrobnější zachycení veškerých důležitých žirečských události. 

 

Je známo, že městská část Žireč, (historicky samostatná obec) má možnost svou identitu vyjadřovat  i obecním erbem. Tím, že se Žireč stala městskou částí disponuje tedy město Dvůr Králové n.L. na svém území dvěma obecními erby. Přesto není tato skutečnost žádným způsobem identifikována, erb městské části není oficielně používán (úřední doklady, propagační materiály, společenské události apod.).

OVŽ se usnesl tímto město  požádat o sdělení, jakým způsobem je možné tuto záležitost zohlednit. 

Hlasování: pro 9, proti 0, zdržel se 0

 

OVŽ tímto žádá o sdělení, zda-li je na území městské části v rejstříku Úředního seznamu kulturních památek ČR evidována kulturní památka, která by vyhovovala pravidlům čerpání dotačního příspěvku z programu: „Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností v roce 2013“ a zda je o využití takové formy finanční podpory na území městské části uvažováno (např. oprava mariánského sloupu na náměstí nebo zhotovení kopie sochy pro kaplici Svaté trojice).

 

Od 01.02.2013 je ke spokojenosti občanů městské části Žireč obnoven provoz linky městské hromadné dopravy D.K. n. L. (10,37 hodin) – Žireč (10,45 hodin) a zpět (Ž 10,48 – DK 10,53).

Po dokončení monitoringu intenzity vytížení spoje (probíhá do 31.03.2013) budou OVŽ předloženy výsledky. Na jejich základě následně rada města rozhodne o dalším provozování linky.

 

OVŽ dále žádá o sdělení, zda bude (nebo je) řešeno umožnění přístupu k nově vybudované třešňové aleji v městské části Žireč. V současné době je alej ze všech stran obklopena oranicí. 

Aby tato investice mohla v plném rozsahu sloužit účelům jejího využití, ke kterým relaxace formou procházek bezesporu patří,  bylo by nanejvýš vhodné zajistit přístup a patřičnou (pochůznou) úpravu povrchu souběžného pruhu pro umístění procházkové trasy.

 

V souvislosti s požadavkem  jednotlivých zastupitelů k účasti na jednáních OVŽ je prostřednictvím sekretariátu starostky města zastupitelům města předávána informace o termínech jednání OVŽ s tím, že případnou účast jednotlivých zastupitelů na těchto jednáních požadujeme oznámit předem.

Na oznámení tohoto jednání osadního výboru nebyla ze strany zastupitelů zaznamenána žádná odezva.

 

Další jednání OVŽ je předběžně plánováno v druhé polovině měsíce dubna.

 

Za Osadní výbor Žireč

 

 

B. Saifrtová

březen 2013

 

Rozdělovník:

Město Dvůr Králové n. L., náměstí T. G. Masaryka 38, 544 17 Dvůr Králové n. L.

-  p. Mgr. Vaňková Edita - starostka města

-  p. Ing. Kudrnáč Ondřej - tajemník úřadu